Εύκολες συνταγές

Συνταγή κεμπάπ μελιτζάνας φούρνου

Σχετικά με τη συνταγή

Αφεθείτε στις γεύσεις της Μεσογείου με αυτή την απολαυστική συνταγή κεμπάπ με μελιτζάνα φούρνου. Πλημμυρισμένα από αλμυρή καλοσύνη, αυτά τα κεμπάπ είναι μια εξαιρετική επιλογή για χορτοφάγους που θα ικανοποιήσουν και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους. Με έναν απολαυστικό συνδυασμό από μελιτζάνες, αρωματικά βότανα και γευστικά μπαχαρικά, αυτό το πιάτο υπόκειται σε μια γαστρονομική περιπέτεια που θα μεταφέρεις στις ηλιόλουστες ακτές της Ελλάδας.

Συστατικά

Ακολουθούν τα υλικά που θα γίνουν για αυτό το δελεαστικό πιάτο:

<πίνακας>
<κεφάλι>

Ποσότητα
Συστατικό

2
Μελιτζάνες

1
Κόκκινη πιπεριά

1
Κίτρινη πιπεριά

1
Κρεμμύδι

3
Σελίδες σκόρδο

1/4 φλιτζάνι
Ελαιόλαδο

1 κουταλάκι του γλυκού
Πάπρικα

1 κουταλάκι του γλυκού
Κύμινο

1 κουταλάκι του γλυκού
Αποξηραμένη ρίγανη

Για γεύση
Αλάτι

Για γεύση
Μαύρο πιπέρι

Φρέσκος μαϊντανός, για γαρνίρισμα

Εργαλεία και συστατικά που θα χρησιμοποιηθούν για τη συνταγή

Για αυτήν τη συνταγή, συγκεντρώστε τα εργαλεία και συστατικά:

  • Πανίδα κοπής
  • Μαχαίρι
  • Ταψί
  • Μπολ ανάμειξης
  • Χτυπήστε με σύρμα ή πιρούνι
  • Τηγάνι ή τηγάνι σχάρας
  • Ξύλινα ή μεταλλικά σουβλάκια

Προετοιμασία

  1. Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 400°F (200°C).
  2. Κόψτε τις μελιτζάνες σε κύβους περίπου 1 ίντσας.
  3. Βάζουμε τους κύβους μελιτζάνας σε ένα σουρωτήρι και τους πασπαλίζουμε με αλάτι. Αφήστε να καθίσετε για 15 λεπτά για να φύγετε από υπερβολική υγρασία.
  4. Ξεπλύνετε τους κύβους μελιτζάνας με κρύο νερό και στεγνώστε τους με μια χαρτοπετσέτα.
  5. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, την πάπρικα, το κύμινο, την αποξηραμένη ρίγανη, το αλάτι και το μαύρο πιπέρι. Χτυπήστε μαζί για να δημιουργήσετε μια μαρινάδα.
  6. Προσθέστε τους κύβους μελιτζάνας στη μαρινάδα και ρίξτε τους μέχρι να επικαλυφθούν ομοιόμορφα.
  7. Περάστε τους μαριναρισμένους κύβους μελιτζάνας σε σουβλάκια, εναλλάξ με κομμάτια από κόκκινες και κίτρινες πιπεριές, κρεμμύδι και σκελίδες σκόρδου.
  8. Το να κάνεις ένα κεμπάπ ταψί και να ψηθεί στον προθερμασμένο φούρνο για 20-25 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει η μελιτζάνα και να ροδίσει ελαφρώς.

Χρόνος προετοιμασίας

Ο χρόνος προετοιμασίας αυτής της συνταγής για κεμπάπ ψημένης μελιτζάνας είναι περίπου 30 λεπτά, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου που χρειάζεται για το μαρινάρισμα των κύβων μελιτζάνας.

Συμβουλές για την προετοιμασία της συνταγής, πώς να μαγειρέψετε

  • Όταν επιλέγετε μελιτζάνες, επιλέξτε αυτές που είναι σφιχτές και γυαλιστερές, χωρίς μαλακά σημεία ή ατέλειες.
  • Το αλάτισμα των κύβων μελιτζάνας πριν το μαγείρεμα βοηθά στην απομάκρυνση της πικρίας και της υπερβολικής υγρασίας.
  • Μπορείτε να προσθέσετε περισσότερα λαχανικά στα κεμπάπ, όπως κολοκυθάκια ή ντοματίνια, για να βελτιώσετε τη γεύση και την ποικιλία.
  • Αν δεν έχετε σουβλάκια, μπορείτε να κάνετε τα μαριναρισμένα λαχανικά απευθείας σε ένα τηγάνι ή τηγάνι γκριλ και να τα μαγειρέψεις σε μέτρια φωτιά.
  • Σερβίρετε τα κεμπάπ ψημένης μελιτζάνας με μια πλευρά σάλτσας τζατζίκι και πασπαλίστε φρέσκο ​​μαϊντανό για μια απολαυστική έκρηξη φρεσκάδας.

Διατροφικές αξίες ανά μερίδα

Ακολουθεί μια ανάλυση των κατά προσέγγιση θρεπτικών αξιών ανά μερίδα:

<πίνακας>
<κεφάλι>

Θρεπτικό
Ποσό

Θερμίδες
180 kcal

Πρωτεΐνη
4g

Παχιά
12g

Υδατάνθρακες
15 g

Ίνα
8g

Βιταμίνη C
50 mg

Σίδερο
1,5 mg

Ασβέστιο
40 mg

Απαιτήσεις υπηρεσιών και παρουσίασης, πλευρικές εναλλακτικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν

Για να παρουσιάσετε αυτά τα λαχταριστά κεμπάπ ψημένης μελιτζάνας, σερβίρετε τα σε μια πιατέλα γαρνιρισμένη με φρέσκα φύλλα μαϊντανού. Συνοδέψτε τα με ζεστή πίτα, δροσιστική σάλτσα τζατζίκι και μια παρέα ελληνικής σαλάτας για ένα πλήρες μεσογειακό γλέντι. Για ένα πιο χορταστικό γεύμα, συνδυάστε τα κεμπάπ με μια μερίδα αφράτο κουσκούς ή αρωματικό ρύζι μπασμάτι.

Συνθήκες αποθήκευσης

Αν έχετε υπολείμματα από αυτό το υπέροχο πιάτο, αποθηκεύστε τα σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο. Τα κεμπάπ ψημένης μελιτζάνας μπορούν να διαρκέσουν έως και 3-4 ημέρες όταν είναι κατάλληλα στο ψυγείο. Για να ξαναζεστάσετε, απλώς το κάνει σε προθερμασμένο φούρνο στους 350°F (175°C) για περίπου 10-15 λεπτά ή μέχρι να ζεσταθούν.

Υγεία

Οφέλη για την υγεία των συστατικών που διαφήμιση

Η συνταγή για κεμπάπ ψημένηλιτζάνα προσφέρει μια σειρά από μια σειρά για την υγεία χάρη στα υγιεινά συστατικά της:

  1. Μελιτζάνα: Αυτό το λαχανικό με λίγες θερμίδες είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και βασικά θρεπτικά συστατικά όπως κάλιο, βιταμίνη C και βιταμίνη Κ. Προάγει την υγεία της καρδιάς, βοηθά την πέψη και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

  2. Πιπεριές: Αυτά τα ζωντανά λαχανικά είναι γεμάτα με βιταμίνες Α και C, μαζί με αντιοξειδωτικά που υποστηρίζουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και καταπολεμούν τις φλεγμονές. Παρέχουν επίσης διαιτητικές ίνες και συμβάλλουν σε υγιές δέρμα και μάτια.

  3. Κρεμμύδι: Τα κρεμμύδια είναι μια εξαιρετική πηγή φλαβονοειδών, ιδιαίτερα κερκετίνης, η οποία έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις πληροφορίες. Περιέχουν επίσης πρεβιοτικές ίνες που υποστηρίζουν ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου.

  4. Σκόρδο: Γνωστό για την ξεχωριστή του γεύση, το σκόρδο προσφέρει πολλά για την υγεία. Περιέχει ενώσεις με πιθανές αντιμικροβιακές και ανοσοενισχυτικές πληροφορίες. Το σκόρδο μπορεί επίσης να έχει καρδιαγγειακά και να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης.

  5. Ελαιόλαδο: Βασικό στοιχείο της μεσογειακής κουζίνας, το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά, τα οποία θεωρούνται υγιεινά για την καρδιά λιπαρά. Είναι επίσης μια καλή πηγή βιταμίνης Ε, ενός αντιοξειδωτικού που προστατεύει τα κύτταρα από βλάβες.

  6. Μυρωδικά και μπαχαρικά: Η πάπρικα, το κύμινο και αποξηραμένη ρίγανη όχι μόνο ενισχύουν τις γεύσεις αυτού του πιάτου αλλά προσφέρουν και η επιπλέον για την υγεία. Περιέχουν αντιοξειδωτικά και μπορούν να έχουν αντιφλεγμονώδεις συσκευές.

Παρόμοιες συνταγές

Αν σας άρεσε η συνταγή Κεμπάπ με ψητή μελιτζάνα, μπορεί να σας αρέσουν και αυτά τα παρόμοια πιάτα:

  1. Σουβλάκια λαχανικών στη σχάρα: Αντικαταστήστε τη μελιτζάνα με άλλα ψηλά λαχανικά όπως κολοκυθάκια, μανιτάρια και ντοματίνια. Μαρινάρετε με βότανα και μπαχαρικά της επιλογής σας πριν τα ψήσετε στη σχάρα για ένα γευστικό και πολύχρωμο συνοδευτικό.

  2. Παρμεζάνα μελιτζάνας: Αυτό το κλασικό ιταλικό πιάτο περιλαμβάνει παναρισμένες και τηγανητές φέτες μελιτζάνας με σάλτσα ντομάτας, τυρί μοτσαρέλα και τυρί παρμεζάνα. Ψημένο στην τελειότητα, είναι ένα χορταστικό και χορταστικό γεύμα.

  3. Γεμιστές μελιτζάνες: Κόψτε τις μελιτζάνες στη μέση κατά μήκος, αφαιρέστε τη σάρκα και ανακατέψτε τη με τριμμένη φρυγανιά, βότανα και τις γεμίσεις της επιλογής σας, όπως τυρί φέτα, ελιές ή ψητά λαχανικά. Ψήστε μέχρι να μαλακώσουν για ένα νόστιμο και χορταστικό κυρίως πιάτο για χορτοφάγους.

Πηγές τροφίμων Έμπνευση για τη συνταγή

Αυτή η συνταγή αντλεί έμπνευση από τη διάσημη μεσογειακή κουζίνα. Οι γεύσεις και τα συστατικά που περιέχει αυτή αντικατοπτρίζουν την υγιεινή και ζωντανή φύση των γαστρονομικών παραγόντων της περιοχής. Σεφ όπως ο Yotam Ottolenghi, ένας διάσημος Ισραηλινο-Βρετανός σεφ, και συγγραφείς όπως η Elizabeth David, τα βιβλία της οποίας κάλυπταν τη μεσογειακή κουζίνα, δημιούργησε έμπνευση για αυτήν την εξαιρετική συνταγή για κεμπάπ με μελιτζάνα φούρνου.

Μαζέψτε, λοιπόν, τα υλικά σας, αγκαλιάστε την ουσία της Μεσογείου και ξεκινήστε ένα γευστικό ταξίδι με αυτή τη λαχταριστή συνταγή. Απολαύστε τη μαγεία των τέλεια καρυκευμένων κεμπάπ μελιτζάνας που θα σας μεταφέρουν σε ηλιόλουστες ακτές με κάθε μπουκιά! 🍆🌞

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button