Εύκολες συνταγές

Συνταγή για πατάτες φούρνου με ελιές

Σχετικά με τη συνταγή

Ετοιμαστείτε για μια λαχταριστή απόλαυση με αυτή τη νόστιμη συνταγή Ψητές πατάτες με ελιές! Αυτό το πιάτο είναι τέλειο για όσους επιθυμούν ένα ανακουφιστικό και γευστικό συνοδευτικό ή ακόμα και ένα ελαφρύ γεύμα. Ο συνδυασμός των τρυφερών ψητών πατάτας και της αλμυρής καλοσύνης των ελιών δημιουργεί μια αρμονία γεύσεων που θα σας αφήσουν να λαχταρείτε για περισσότερα. Είτε διοργανώνετε ένα δείπνο είτε απλώς περιποιηθείτε τον εαυτό σας, αυτή η συνταγή σίγουρα θα εντυπωσιάσει!

Συστατικά

Ακολουθεί μια λίστα με τα συστατικά που θα χρειαστείτε για να ετοιμάσετε αυτό το απολαυστικό πιάτο:

<πίνακας>
<κεφάλι>

Ποσότητα
Συστατικό

4
Μεγάλες πατάτες

1/2 φλιτζάνι
Ελιές χωρίς κουκούτσι

2 κουταλιές της σούπας
Ελαιόλαδο

2 γαρίφαλα
Σκόρδο, ψιλοκομμένο

1 κουταλάκι του γλυκού
Αποξηραμένη ρίγανη

1/2 κουταλάκι του γλυκού
Αλάτι

1/4 κουταλάκι του γλυκού
Μαύρο πιπέρι

Γαρνίρισμα
Φρέσκος μαϊντανός

Εργαλεία και συστατικά που θα χρησιμοποιηθούν για τη συνταγή

Για να ζωντανέψετε αυτήν τη συνταγή, βεβαιωθείτε ότι έχετε στη διάθεσή σας τα ακόλουθα εργαλεία και συστατικά:

  • Ταψί
  • Μπολ ανάμειξης
  • Μαχαίρι
  • Πανίδα κοπής
  • Μεζούρες και κουτάλια
  • Φύλλο αλουμινίου

Προετοιμασία

1. Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 400°F (200°C).
2. Τρίψτε τις πατάτες κάτω από τρεχούμενο νερό για να αφαιρέσετε τυχόν βρωμιά.
3. Στεγνώστε τις πατάτες χρησιμοποιώντας μια καθαρή πετσέτα κουζίνας.
4. Ανοίξτε πολλές τρύπες σε κάθε πατάτα χρησιμοποιώντας ένα πιρούνι για να διαφύγει ο ατμός κατά το ψήσιμο.
5. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, το ψιλοκομμένο σκόρδο, την αποξηραμένη ρίγανη, το αλάτι και το μαύρο πιπέρι.
6. Ρίξτε τις πατάτες στο μείγμα του ελαιολάδου μέχρι να επικαλυφθούν ομοιόμορφα.
7. Τοποθετήστε τις πατάτες σε ένα ταψί στρωμένο με αλουμινόχαρτο.
8. Ψήνετε τις πατάτες στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 45-55 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν.
9. Ενώ ψήνονται οι πατάτες, βγάζετε κουκούτσι τις ελιές αν δεν έχουν ήδη ξεκουκουλωθεί.
10. Κόβουμε τις ελιές σε μικρά κομμάτια και τις αφήνουμε στην άκρη.
11. Μόλις γίνουν οι πατάτες, τις βγάζουμε από το φούρνο και τις αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς.
12. Κόψτε κάθε πατάτα κατά μήκος και πιέστε απαλά και από τις δύο άκρες για να ανοίξει η σάρκα.
13. Πασπαλίστε τις ψιλοκομμένες ελιές πάνω από τις ψητές πατάτες, αφήνοντάς τες να καθίσουν στις σχισμές.
14. Γαρνίρετε με φρέσκο ​​μαϊντανό για πρόσθετη πινελιά φρεσκάδας και χρώματος.

Χρόνος προετοιμασίας

Ο συνολικός χρόνος προετοιμασίας αυτής της συνταγής είναι περίπου 60 λεπτά, συμπεριλαμβανομένου και του χρόνου προετοιμασίας και μαγειρέματος. Μπορεί να διαφέρει ελαφρώς ανάλογα με το μέγεθος και τον τύπο των πατατών που χρησιμοποιούνται.

Συμβουλές για την προετοιμασία της συνταγής, πώς να μαγειρέψετε

🔪 Όταν ανοίγετε τρύπες στις πατάτες, φροντίστε να τις τρυπήσετε αρκετά βαθιά ώστε να διαφύγει ο ατμός, αλλά χωρίς να τις τρυπήσετε μέχρι το τέλος. Αυτό θα αποτρέψει την αποσύνθεση τους κατά το ψήσιμο.

🍃 Μην ντρέπεστε με το μείγμα ελαιολάδου! Βεβαιωθείτε ότι κάθε πατάτα έχει επικαλυφθεί γενναιόδωρα για να βελτιώσετε τη γεύση και να επιτύχετε ένα τραγανό εξωτερικό.

🌡️ Προσέχετε τις πατάτες προς το τέλος του χρόνου ψησίματός τους για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα ψηθούν υπερβολικά. Ο στόχος είναι ένα τρυφερό εσωτερικό με χρυσοκαφέ δέρμα.

💡 Μη διστάσετε να γίνετε δημιουργικοί με τη γαρνιτούρα! Μπορείτε να πασπαλίσετε με λίγη τριμμένη παρμεζάνα ή να περιχύσετε λίγο γλάσο βαλσάμικο από πάνω για μια επιπλέον έκρηξη γεύσης.

Διατροφικές αξίες ανά μερίδα

Ακολουθεί η θρεπτική αξία μιας μερίδας πατάτες φούρνου με ελιές:

<πίνακας>
<κεφάλι>

Θρεπτικό
Ποσό ανά μερίδα

Θερμίδες
240

Συνολικό Λίπος
9g

Κορεσμένα λιπαρά
1,5 g

Χοληστερόλη
0 mg

Νάτριο
430 mg

Υδατάνθρακες
36g

Ίνα
5 g

Σάκχαρα
2g

Πρωτεΐνη
4g

Απαιτήσεις υπηρεσιών και παρουσίασης, πλευρικές εναλλακτικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν

Αυτές οι ψητές πατάτες με ελιές είναι εξαιρετικές ως συνοδευτικό μαζί με ψητά κρέατα ή ψητά λαχανικά. Μπορούν να σερβιριστούν και ως ελαφρύ γεύμα μόνα τους, συνοδευόμενα από μια φρέσκια σαλάτα ή κρεμώδες ντιπ.

Για παρουσίαση, τοποθετήστε τις ψητές πατάτες σε μια πιατέλα, γαρνίρετε με φρέσκο ​​μαϊντανό και αφήστε τα ζωηρά χρώματα των ελιών να κρυφοκοιτάξουν μέσα από τις σχισμές. Οι αντίθετες υφές και γεύσεις σίγουρα θα εντυπωσιάσουν τους καλεσμένους σας!

Εάν αναζητάτε εναλλακτικές επιλογές, μπορείτε να δοκιμάσετε να σερβίρετε τις ψητές πατάτες με ελιές μαζί με ψητά σπαράγγια, μπρόκολο στον ατμό ή μια δροσερή σαλάτα με αγγούρι και ντομάτα. Αυτές οι επιλογές θα συμπληρώσουν τις γεύσεις του πιάτου, ενώ θα προσθέσουν μια ποικιλία από υφές και θρεπτικά συστατικά στο γεύμα σας.

Συνθήκες αποθήκευσης

Αν σας περισσέψει υπολείμματα (αν και είναι απίθανο!), μπορείτε να τα αποθηκεύσετε σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο για έως και 3 ημέρες. Κατά την αναθέρμανση, είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε το φούρνο ή το φούρνο τοστιέρας για να διατηρήσετε το τραγανό εξωτερικό. Απλώς τοποθετήστε τις πατάτες σε ένα ταψί και θερμαίνετε τους στους 350°F (175°C) για περίπου 10-15 λεπτά μέχρι να ζεσταθούν.

Οφέλη για την υγεία των συστατικών που χρησιμοποιούνται

Αυτή η απολαυστική συνταγή προσφέρει περισσότερα από μια έκρηξη γεύσης. Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικά από τα οφέλη για την υγεία που παρέχουν τα συστατικά:

🥔 Πατάτες: Είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, καλίου και διαιτητικών ινών. Οι πατάτες περιέχουν επίσης αντιοξειδωτικά που μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής και στην υποστήριξη της υγείας της καρδιάς.

🫒 Ελιές: Γεμάτες με υγιή μονοακόρεστα λίπη, οι ελιές συμβάλλουν σε μια ισορροπημένη διατροφή. Είναι επίσης πλούσια σε αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις ενώσεις, που μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία από χρόνιες ασθένειες.

🌿 Σκόρδο: Γνωστό για τις ιδιότητές του που τονώνουν το ανοσοποιητικό, το σκόρδο περιέχει ενώσεις θείου που έχουν συνδεθεί με πιθανά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της υγείας της καρδιάς και του μειωμένου κινδύνου ορισμένων μορφών καρκίνου.

Παρόμοιες συνταγές

Αν σας άρεσε αυτή η συνταγή για ψητές πατάτες με ελιές, μπορεί να σας αρέσουν και αυτά τα παρόμοια πιάτα:

  1. Πατάτες ψητές λεμονιού ελληνικού τύπου: Εμπλουτισμένες με χυμό λεμονιού, ελαιόλαδο και αρωματικά βότανα, αυτές οι ψητές πατάτες προσφέρουν μια γευστική αίσθηση στη γεύση σας.

  2. Πατάτες Χάσελμπακ με Δεντρολίβανο και Παρμεζάνα: Σε λεπτές φέτες και ψημένες στην τελειότητα, αυτές οι τραγανές πατάτες είναι καρυκευμένες με αρωματικό δεντρολίβανο και ολοκληρώνονται με αλμυρή παρμεζάνα.

  3. Μεσογειακές γεμιστές πιπεριές: Ένας απολαυστικός συνδυασμός από ψητές πιπεριές, κουσκούς, ελιές, τυρί φέτα και μυρωδικά. Αυτό το πιάτο είναι μια χορτοφαγική επιλογή με γεύσεις που θα ικανοποιήσει τις γευστικές σας προτιμήσεις.

Πηγές τροφίμων Έμπνευση για τη συνταγή

Κατά τη διάρκεια του γαστρονομικού μου ταξιδιού, έχω εμπνευστεί από διάσημους σεφ σε όλο τον κόσμο που έχουν κατακτήσει την τέχνη της δημιουργίας εξαιρετικών γεύσεων και μοναδικών συνταγών. Μερικοί από τους διάσημους μάγειρες που έχουν επηρεάσει το στυλ μαγειρικής μου περιλαμβάνουν:
– Jamie Oliver: Το πάθος του για τα φρέσκα υλικά και τις απλές αλλά δελεαστικές συνταγές με ενέπνευσε πάντα να δημιουργώ πιάτα που ξεχειλίζουν από γεύση.
– Ottolenghi: Με την κουζίνα του εμπνευσμένη από τη Μέση Ανατολή, ο Yotam Ottolenghi μου έδειξε την ομορφιά του συνδυασμού τολμηρών γεύσεων και ζωντανών χρωμάτων σε κάθε πιάτο.
– Ina Garten: Γνωστή ως «Ξυπόλητη Contessa», η έμφαση της Ina Garten στη χρήση ποιοτικών συστατικών και η τεχνογνωσία της στους συνδυασμούς γεύσεων έχουν επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την προσέγγισή μου στη μαγειρική.

Αυτοί οι σεφ έχουν ξεπεράσει τα όρια της γαστρονομικής δημιουργικότητας και συνεχίζουν να με εμπνέουν να πειραματιστώ και να καινοτομώ στην κουζίνα. Η αφοσίωσή τους στο να φέρνουν χαρά μέσω του φαγητού έχει διαμορφώσει το δικό μου γαστρονομικό ταξίδι και με οδήγησε να μοιραστώ μαζί σας αυτήν τη νόστιμη συνταγή Ψητές πατάτες με ελιές.

Λοιπόν, πάρτε αυτές τις πατάτες και τις ελιές, απελευθερώστε τον εσωτερικό σας σεφ και απολαύστε τη γευστική συμφωνία αυτού του απολαυστικού πιάτου! 🥔🫒 Καλή όρεξη!

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button